Fravær for ansatte

Lær mer om hvordan ansatte ber om fravær og hvordan styrere godkjenner det

Anne Sofie Lottrup avatar
Skrevet av Anne Sofie Lottrup
Oppdatert over en uke siden

Fravær for ansatte

For øyeblikket er det fire fraværstyper tilgjengelig:

• Syk

• Sykt barn

• Ferie

• Fraværende

Ansatte kan se disse til venstre på profilen deres (som vist på bildet nedenfor) og deres totale fravær akkumuleres på hver profil.

Du kan registrere fravær for ansatte fra ansattes profil, avdelings oversikten eller fra Ansattes timeplan. Registrerte fravær vil vises på oppmøte rapporten, Famly Home, avdelings oversikten, og ansattes timeplan.

Registrere fravær

Når du velger en fraværstype, åpnes en side for å angi datoene for fravær og en grunn for fravær:

Fravær vil umiddelbart bli registrert, med mindre funksjonen Godkjenning for fravær kreves er aktivert (se nedenfor).

Hvis en ansatt har følgende tillatelser: Rediger ansattes fravær eller Godkjenne/avvise ansattes fravær, vil de kunne se an ekstra Administrasjonsnotat:

Notatet kan redigeres når som helst, men oppdateringer vil vise et tidsstempel og navnet på den ansatte som redigerte notatet.

Godkjenning av fravær - for styrer

Du kan velge å aktivere en funksjon som krever godkjenning av fravær. Dette er tilgjengelig for Ferie- og Fraværende fraværstyper. Syk eller Sykt barn fravær registreres alltid umiddelbart og krever ikke godkjenning.

For å gjøre dette:

• Klikk på Innstillinger nederst i venstre hjørne

• Gå til Ansatte

• Klikk på Ansattes fravær

• Finn Fravær kategorier som krever godkjenning

• Kryss av relevant boks for fraværstyper som krever godkjenning

Denne innstillingen betyr at du (styrer) vil få et varsel hvis en ansatt ber om fravær. Du kan godkjenne disse ved å gå til Deltakelse-ikonet og klikke på Ansatte. Gå deretter til fanen Ansattes Fravær. Her kan du se detaljene for forespørselen og bestemme deg for å godkjenne eller avvise.

For syke eller sykt barn fravær logges disse som siste aktivitet på ansattes profil uten behov for godkjenning.

Dersom forespørsel om fravær godkjennes, vil den ansatte få et varsel, og fravær legges inn i deres profil. Dersom forespørselen om fravær avvises, vil den ansatte få varsel med begrunnelsen.

Detaljer om fravær kan ses i Fravær oversikt-delen av profilen din:

Sette opp underkategorier

Du kan angi underkategorier for ansattes fravær for spesifikke årsaker til fravær som fødselspermisjon, årlig permisjon eller opplæring.

Sette opp underkategorier - for styrer

For å opprette underkategorier for fravær, gå til Innstillinger og klikk på Ansatte > Ansattes Fravær. Her vil du se valget for å aktivere Fravær underkategori.

Når du har aktivert dette, vil en knapp for Ny underkategori vises (som vist nedenfor). Klikk på knappen for å opprette en underkategori, ved å velge den aktuelle fravær kategorien og deretter navngi underkategorien. Du kan også legge til en valgfri kode hvis du bruker disse i lønn systemet ditt.

Underkategorier kan brukes til ting som ulønnet permisjon eller foreldrepermisjon som faller innenfor en eksisterende fravær kategori.

Du kan også velge om en fravær underkategori er lønnet eller ulønnet ved å krysse av i boksene i kolonnen Lønnet.

Fravær underkategorier vil også merkes med et valuta-ikon i fravær forespørsler for å indikere om den spesifikke underkategorien er lønnet eller ulønnet:

Når de er lagt til, vises underkategoriene på oversikten over fravær på ansattes profiler, samt CSV-nedlastningen som er tilgjengelig fra ansattes deltakelse oversikt.

Legg til fravær underkategori

Styrer har mulighet til å legge til en underkategori ved registrering av fravær på vegne av ansatte. Ansatte har ikke dette valget synlig for å sikre at de riktige underkategoriene brukes.

For å legge til en fravær underkategori, gå til DeltakelseAnsatteAnsattes fravær, klikk på '...' og velg Legg til fravær underkategori.

Last ned en CSV-fil med fravær

Hvis du ønsker å laste ned en CSV-fil med fravær, kan du gjøre dette ved å gå til Deltakelse > Ansatte > Oversikt. Her kan du velge perioden du vil inkludere i nedlastningen.

Hvis du ønsker å bare laste ned en CSV-fil av Ansattes Fravær, kan du gjøre det ved å klikke på Eksporter CSV-knappen i DeltakelseAnsatteAnsattes Fravær. Velg datoene du vil inkludere i nedlastingen.

Den nedlastede filen inneholder informasjon som inn- og utsjekk tider, fravær underkategorier, årsak til fravær osv. Dette kan være nyttig for lønnsutbetalinger.

Legge til fravær på stengte dager og helger

Fravær registrert på stengte dager regnes med i ansattes totale fravær som akkumuleres på ansattes profiler.

Helger vil ikke bli inkludert i fravær oppføringer, med mindre barnehagen din er satt opp til å inkludere helgestøtte som en konfigurasjon (ta kontakt med support@famly.no hvis dette er noe du er interessert i å aktivere).

Dersom du ikke ønsker at fravær registrert på en stengt dag skal inkluderes i ansattes totale fravær, så ikke ta med disse dagene ved registrering av fravær, slett en eksisterende fravær fra oversikten over ansattes fravær og legg den til på nytt, eller fjern den spesifikke fravær datoen fra barnehagen eller ansattes kalender.

Hvordan slette fravær?

Fravær kan redigeres av alle ansatte med nødvendige tillatelser:

• Se ansattes fravær opptegnelser and

• Redigere ansattes fravær opptegnelser

Det er to måter å slette eksisterende fravær i Famly:

1. Fra ansattes fravær siden og

2. Fra barnehage-kalenderen

Fra barnehage-kalenderen:

Hvis du ønsker å fjerne bestemte fraværsdager (f.eks. fravær registrert på en stengt dag), anbefaler vi å bruke barnehage kalenderen. Her kan den nøyaktige datoen fjernes uten å måtte slette hele registreringen. Kalenderen viser også eventuelle stengte dager som er satt opp i barnehagen.

• Gå til Hjem > Kalender

• Velg barnehagen fra rullegardinmenyen

• Gå til datoen for ferie-, syke- eller sykt barn fravær du vil slette

• Klikk Fjern og bekreft slettingen av fraværet

• Fraværet vil ikke lenger inngå i fravær totalen eller vises på oppmøte rapporten/time planen

Fra ansattes fravær siden:

• Gå til Ansatte → Ansattes fravær

• Bruk pilen ved siden av Ansatte og dato filter for å finne fraværet

• Klikk på "..." og trykk Slett

• Fraværet vil ikke lenger inngå i fravær totalen eller vises på oppmøte rapporten/time planen

• Dersom datoene på fraværet må endres, kan du nå gå til den ansattes profil og legge til et nytt fravær med riktig informasjon.

Fravær periode

Hvis du trenger en annen tidsperiode for fravær enn 1. september til 31. august, finnes det alternativer i Famly. Kontakt support@famly.no for å endre ansattes fraværs perioden til:

• 1. januar – 31. desember

• 1. april - 31. mars

• 1. mai – 30. april